Včera měla Hanka narozeniny a co jiného může dát pekařka pekařce k narozkám než dort?
Spojily jsme síly s Anikou a vyzkoušely nepečený čokoládový dort pouze z 5 ingrediencí. 

Na korpus o rozměrech 20 cm budete potřebovat: 150 g máslových nebo "digestive" sušenek, 100 g másla
Čokoládová náplň: 280 g hořké čokolády, 220 ml 38% šlehačky, 1,5 lžíce cukru, 45 g másla

Formu vyložte pečícím papírem a rohy nechte přesahovat z formy ven, bude se vám dort pak lépe přemisťovat. Sušenky rozdrobte na jemno - buď v silném sáčku rozdrtíte válečkem, nebo v misce, pokud máte mixér - máte to bez práce. My jsme je rozdrtily láhví od vína, protože váleček tu nemáme :-) Potom je smíchejte s rozpuštěným máslem a ve formě rovnoměrně rozprostřete a ideálně vytvořte i okraje. Dejte ztuhnout do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Čokoládu rozlámejte do varu vzdorné misky. Smetanu, máslo a cukr přiveďte k varu. Až se začnou objevovat velké bubliny, vlijte směs do čokolády, misku zakryjte a nechte chvíli rozpustit. My jsme se trochu zakecaly, ale myslím, že to trvalo tak 5 minut. Potom vše promíchejte a nalijte do ztuhlého korpusu. Celý dort nechte ztuhnout v lednici a podávejte oslavenci :-)





It was Hanka's birthday yesterday and what can be expected as a gift from baker to baker? Me and Anika teamed up and tried no-baked chocolate cake made only from 5 ingredients. 


For the base of 20 cm diameter you'll need: 150 g butter or digestive biscuits, 100 g butter. 
Chocolate filling: 280 g dark chocolate, 220 ml 38 % cream, 1,5 tbsp sugar and 45 g butter

Place a sheet of parchment paper into a baking tray and let the corners poke out of the tray, it will be easier to move the cake later. Crush the biscuits finely in a zip bag or a bowl with a rolling pin or a bottle of wine (as we did :), or if you've got a mixer, just mash them there. Melt the butter and pour it into the biscuits and then move the whole mixture in the tray and make a crust. Let it cool in the fridge.

Meanwhile, let's prepare the filling. Break the chocolate into pieces and put it in heat proof bowl. Bring cream, butter and sugar into a boil and when you see big bubbles, it is the right time to pour it into a bowl of chocolate. Cover the bowl and let it melt for a while. We chatted a little so I'm not sure how long we let it melt, but I assume that 5 minutes will do. Then you just mix properly and pour the chocolate mix in the biscuit base. Let the whole cake set in the fridge and then serve it to a birthday girl/boy. :-)
Special thanks to Laura for lending us the cake tin.