Velikonoce jsou už za dveřmi, tak si pojďme upéct kynutý mazanec na svátky! Tradičně se peče na Bílou sobotu. My jsme ho pro Vás upekly o trochu dřív:)

Ingredience: 500g hladké mouky, 110g cukru, špetka vanilky, 2dl mléka, 2 lžíce rumu, 50g rozinek, půl kostky droždí, citrónová kůra dle chuti, 1 vejce+1 žloutek, špetka soli, 100g másla

Rozinky namočíme nejlépe přes noc do rumu. Uděláme si kvásek - mléko zahřejeme (aby se v něm dal udžet prst), přidáme půl cukru, necháme rozpustit a poté přidáme kvasnice. Necháme vzejít.

Do jiné mísy si zatím nachystáme mouku, cukr, rozinky s rumem, citrónovou kůru, vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. Necháme kynout tak hodinku a kousek pod utěrkou.
Poté vypracujeme bochník nebo rovnou dva, který přesuneme na pečící papír na plech. Necháme ještě tak 30 min kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí a dáme do rozpálené trouby na 185°C, až bude zlatavo/hnědý(liší se podle trouby zkontrolujte po 25 min)


Easter is almost here so let's bake traditional sweet Czech yeast dough bread. It should be baked on Holy Saturday. We baked it for you a bit earlier:)

Ingredients: 500g all purpose flour, 110g sugar, vanilla sugar, 2dl milk, 2 spoons of rum, 50g raisins, 21g yeast, lemon zest, 1egg+1 egg yolk, pinch of salt, 100g butter

First warm milk and let half of sugar dissolve in the milk, add yeast and set aside.

In another bowl mix flour, sugar, soaked raisins in rum, some lemon zest,eggs, salt, melted butter, then add the yeast mixture when it begins to look frothy and rise. Knead the dough and then let it rise on warm place.

After 1-1,5 hour shape a bread from the risen dough and leave again 30 min to rise on baking paper. Then brush it bread with beaten egg and optionally sprinkle with almonds. Bake on 185°C until gold/brownish. (depends on oven, check after 25 min)