Protože náš první recept píšeme z Dánska, kde taky došlo k tomuto zásadnímu rozhodnutí, založit blog, je jasné, že první recept musí být dánský. Dánský drømmekage, neboli dream cake - dort snů.

TĚSTO: 115 g másla, 185 ml mléka, 185 ml cukru krupice, 3 vajíčka, vanilkový lusk, 185 g hladké mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva
POLEVA: 150 g másla, 250 g hnědého cukru, 60 ml mléka, 200 g strouhaného kokosu

Na dream cake si připravte formu o rozměrech zhruba (a minimálně) 20 x 30 cm. Formu buď můžete vymazat máslem a vysypat strouhaným kokosem, nebo klidně vyložit pečicím papírem. Dortík se peče na 180° C. Nejdříve si připravíme těsto. Pomalu rozehřejte máslo s mlékem dokud se máslo nerozpustí.

Nejlépe pomocí elektrického mixéru našlehejte vajíčka s cukrem na světlou hustou hmotu. Přidejte vanilku, špetku soli a ještě promixujte.
Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijte přes síto do jiné mísy. Následně postupně (na 3 dávky) vmíchejte tuto směs a máslo rozpuštěné s mlékem do rozmixovaných vajec s cukrem. Celou směs přesuňte do formy a pečte zhruba 22 minut. Záleží na rozměrech formy, směs můžete kontrolovat pomocí špejle nebo jehlice. Dokud ji nevytáhnete ven suchou, pečte.

Mezitím si připravte tu nejsladší směs. Na plotně pomalu rozehřejte máslo, mléko a cukr, dokud se vše nesmísí a cukr není rozpuštěný. Přiveďte k varu, vsypte kokos a minutu míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte z plotny.
Poté co je základ upečený, zvyšte teplotu na 210° C. Kokosovou polevu rozprostřete na dort a pečte ještě 5 minut.

The first recipe on this blog must be the typical Danish, because the decision about founding this blog was iniciated here. We will guide you, how to prepare the typical Danish drømmekage, dream cake in English.

CAKE: 115 g butter, 185 ml milk, 185 ml caster sugar, 3 eggs, vanilla bean, 185 g plain flour, 1,5 tsp of baking powder

TOPPING: 150 g butter, 250 g brown sugar, 60 ml milk, 200 g shredded coconut

You will need approximately (and at least) 20 x 30 cm pan. You can either grease your pan and dust it with shredded coconut or use baking paper. You will bake the cake to 180° C. Firstly, we will prepare the batter. Melt the butter with milk slowly, until the butter is melted.

We recommend to use electic mixer for the next step. Beat sugar and eggs into a thick and pale mixture. Add vanilla, pinch of salt and mix it for a little while. Mix the flour with baking powder and sift it through the sieve into another bowl. Fold this mixture and the melted butter-milk combo into the sugar-eggs blend in 3 batches. Pour the batter into the pan and bake it for about 22 minutes. The time spent on baking depends on the size of the pan, so check the batter with a skewer. It should come out clean, when the batter is done.

Meanwhile, we will prepare the sweetest topping! Slowly cook butter, sugar and milk until they're mixed and the butter is melted. Then bring to the boil and sift the coconut. Mix it for 1 minute, until the mixture is thick. Remove from the cooker. 

When the batter is baked properly, increase the heat to 210°C, spread the topping over the cake and bake it for 5 more minutes. Enjoy!