Zdravíčko! 
Tento týden pro vás máme recept na banánový chleba. Jestli nemáte chlebovou formu, vůbec nezoufejte, ani já ji nemám, proto chlebík nevypadá tak, jak jsme většinou zvyklí, že chleba vypadá. Na chuti to ale nic nemění. Vyzkoušela jsem několik receptů, tento je mnou upravený a "nezaujatě" říkám, že je nejlepší. 

Budete potřebovat:
2 - 3 zralé banány, 80g rozpuštěného másla, 1/2 hrnku krupicového/krystalového cukru, 1 vejce, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku ovesných vloček, lžičku sody, lžičku vanilkového extraktu, špetku soli.

K surovinám: Čím zralejší máte banány, tím jsou sladší, proto doporučuji regulovat množství cukru. V původním receptu je cukru víc, ale podle mě je to zbytečné, je pak až moc sladký.  Množství mouky je také ještě možné zredukovat a přidat více vloček (tolik kolik odeberete mouky, tolik přidejte vloček). Chleba pak trochu hůř drží tvar, ale mně chutná víc s více vločkami. Nebojte se toho :-) Zkuste přidat vaše oblíbené ořechy, semínka, kousky čokolády, mák, kokos... Tím nemůžete nic zkazit.

Ještě než banány oloupete, pomačkejte je ve slupce, budou se vám líp mixovat. Vyloupejte je do misky a vidličkou rozmačkejte. Přidejte vejce, máslo, vanilkový extrakt a cukr. Všechno pořádně promíchejte do hladké směsi. Následně přimíchejte mouku, vločky, sodu a sůl. 

Vzniklou směs přemístěte do chlebové formy (10x20 cm) nebo na malý plech a pečte na 175° C 50 - 70 minut. Mně nejvíc chutná s arašídovým máslem, je vynikající i samotný nebo s marmeládou. Dobrou!




Hi there!
Today we will show you, how to prepare banana bread. If you don't have a loaf pan, don't worry, I don't have it either. That's why my bread on the pics doesn't look like bread at all. The taste is the same and that is what matters the most, right? I've tried plenty of recipes for banana bread, this one I adjusted to my taste and I can "unbiassedly" say that this one is the best!

You will need: 
2 - 3 ripe bananas, 80g (1/3 cup) of melted butter, 1/2 cup of sugar, 1 egg, 1 cup of plain flour, 1/2 cup of oats, teaspoon of vanilla extract, teaspoon of soda, pinch of salt.

Regarding the ingredients, I have some additional info: The more the bananas are ripped, the more they're sweet, therefore I recommend being careful with the sugar. In the original recipe there is bigger amount of sugar but I think it is too sweet. The amount of flour can be reduced as well and more (the same amount of) oats can be added. The bread is a little more crumbly, but I like it with more oats than in the recipe. It is hard to spoil this recipe, so don't worry. You can add some coconut, chocolate chips, nuts, seeds etc. as well. :-)

Before you peel the bananas, crumple them gently, it will be easier to mash them. Peel them and mash them with fork in the bowl. Add egg, butter, vanilla extract and sugar. Mix it till the mixture is smooth. Then add oats, flour, soda and salt.

Pour the mixture in to the loaf pan (10x20 cm) or small pan and bake it to 175° C for 50 - 70 minutes. I love it with peanut butter, but it is delicious on it's own or with a jam. Enjoy!